<
>
<
>
Véget ért a XII. József Attila versmondó verseny

A XII. József Attila Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Versmondók Egyesülete, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár és az Agora Nonprofit Kft. hirdette meg 2017. április 7-9-én, szakmailag pedig a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége támogatta.A magyar irodalom, költészet, a magyar műfordítók megismerése és megismertetése és a tehetség bemutatása érdekében életre hívott versengsére ötszázan jelentkeztek és 11 előválogató helyszínen mérkőztek meg. így Budapesten,  Győrben,  Balatonszemesen, Balassagyarmaton, Hajdúböszörményben, Bonyhádon, Szekszárdon, Bácsfeketehegyen, Zilahon és Tatabányán. A döntőben végül 30 produkció mutatkozott be a neves tagokból álló zsűri előtt.

A Vasy Géza, József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár; Kiss László, Csokonai- és Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke; Kollár Árpád, József Attila-díjas költő, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke; Müller Péter Sziámi zenész, költő és Tóth Zsuzsanna előadóművész, Radnóti-díjas színházpedagógus alkotta bíráló bizottság mellett az Árpád Gimnázium diákzsűrivel képviseltette magát (Lencz Tímea 11.d, Vaskó Réka 12.c, Börzsei Dávid 11.b).

A verseny eredményeit gálaműsor keretében hirdették ki. A megjelenteket először Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntötte, majd felszólalt Szedlacsek Emilia, az EMMI Közösségi Művelődés és Művészeti Főosztály főosztályvezetője és Vasy Géza irodalomtörténész, a zsűri elnöke is.

Az énekelt vers kategória győztese Szitai Dániel középiskolás lett Turáról, aki az Agora Nonprofit Kft. verskoncertre szóló meghívását vehette át Sámuel Botond ügyvezetőtől. A Fiatal Írók Szövetsége könyvcsomagját Kollár Árpád költő, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, zsűri tagja adta át.

A kategória további szereplői - dr. Dézsenyi Zsófi jogász, Székesfehérvár; Poéta Zenekar - Fűri Rajmund könyvesbolti eladó, Osváth Gábor és Osváth Georgina, Budapest; A.F.F. Zenekar – Zádori Eszter, Orémus Péter, Szeles Pál, Kristóf Bálint, Bodnár Attila középiskolások, Kassa) - Müller Péter Sziámi felajánlásával  - szabad választással - a Sziget, vagy a Volt Fesztiválra nyertek egynapos belépőt.

Vers és prózamondás kategóriában megsoztott harmadik helyezést ért el:
Marosvölgyi Gergely informatikus  -  Nagymaros
Futó Friderika középiskolás – Zilah, Románia
Fehér Barbara középiskolás  - Budapest

A II. helyezett Horváth Róbert bőrdíszműves lett Sárvárról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100.000 Ft-os fődíját Szedlacsek Emília a győztes Hajvert Ákos iskolaigazgatónak (Bácsfeketehegy, Szerbia) nyújtotta át a Magyar Írószövetség könyvcsomagja mellett.

Különdíjat kaptak:

Kiss Réka középiskolás  -  Hévíz
dr. Kurucz Ádám Konrád jogász – Marcali
Micsinai Dominik középiskolás – Nagykanizsa
Müller Mátyás autószerelő  -  Tát
Hosszú Katalin fuvarszervező - Csokonyavisonta
Borbély Mihály felszolgáló – Kistarcsa
Balaskó Bence  középiskolás  -  Pécs
Varga Ilona nyugdíjas tanár  -  Budapest
Szűcsné Baráth Zsófia  nyugdíjas informatikus  -  Budapest
Dupák Fanni középiskolás – Csóka, Szerbia
Szegedi István Zsolt középiskolás  -  Hajdúdorog
Kővári László középiskolás  -  Zilah, Románia
Hodik Annabella  középiskolás  - Bácsfeketehegy, Szerbia
Major Lili középiskolás  - Kishegyes, Szerbia
Kerek Dávid középiskolás – Nagyréde
Joó László középiskolás  -  Szekszárd


forrás: tatabanya.hu
fotó: Kis T. József