<
>
<
>
Új digitális rendszer a Mi Mozinkban

2013. február 28-án lezárult egy korszak, nincs többé kópia... Új, digitális rendszerre állt át a Vértes Centerben működő, tatabányai Mi Mozink. Ennek alkalmából állófogadással egybekötött filmbemutatóra hívták a város intézményeinek vezetőit és munkatársait, a mozi partnereit, ahol Schmidt Csaba polgármester és a Mi Mozink hálózat tulajdonosa is köszöntötte a megjelenteket.


Nincs többé kópia... Bemutatták a digitális gépet.

Schmidt Csaba polgármester köszöntőjében kihangsúlyozta: "Tényleg rajtunk múlik, hogy a tatabányai mozi a mi mozink legyen." A városvezető örömmel számolt be arról a képviselő testületi döntésről, mely alapján középiskolás diákok részére idén és jövőre is ezer-ezer mozijegyet ajánl fel a város. Arról is döntés született már, hogy azok a diákok kaphatják meg a jegyeket, akik az Egészséges Tatabányáért Program keretein belül megrendezett, öt kiemelt sportrendezvényen részt vesznek – tudtuk meg a városvezetőtől.


A város megkapta a Tatabányán játszott utolsó kópiát, mely a későbbiekben megtekinthető a múzeumban.

A mozi hálózat tulajdonosa bemutatta a mozi múltját és beszámolt a jövőbeni tervekről is, amelyből kiderült, hogy az új technikának köszönhetően több film tud eljutni a megyeszékhelyre, és hamarosan beindul a "Művészked(d)j" program is, amely művészfilmek megtekintését is lehetővé teszi a tatabányai filmnéző közönség számára. Hallhattunk még a mozi által nyújtott egyéb lehetőségekről is, amiből kiderült, hogy a nagy sportesemények, mint a Forma-1, vagy az olimpia vetítési jogaiért is folynak tárgyalások, valamint privát vetítésekre is van lehetőség, rendezvényekre is kibérelhetjük a mozi termeket, vagy akár családi rendezvényt is tarthatunk a nagy mozivászon árnyékában.

A fejlesztésre a régi, 35 mm-es filmtekercsek gyártásának megszűnése adott okot – tudtuk meg Jenei Istvántól, a mozi igazgatójától, aki nagyon bizakodó a tatabányai mozi jövőjét illetően.


Az utolsó Tatabányán játszott filmtekercsből egy darab

A köszöntőket követően Schmidt Csaba polgármester megkapta a moziban utoljára lejátszott 35 mm-es filmtekercset, majd a meghívott vendégek megnézhették "Az a bizonyos első év" című angol romantikus vígjátékot.

 


Egy kis történet...

A film feltalálásának hajnalán a tekercseket alkalmi vetítőtermekben, cirkuszi sátrakban mutatták be a közönségnek. Noha az első, egy üzlethelyiségből kifejezetten filmvetítés céljaira kialakított filmszínház, a Vitascope Hall 1896. június 26-án nyílt meg az amerikai New Orleansban, majd az Edison’s Vitascope Theater Buffalóban ugyanazon év október 19-én, több évnek el kellett telnie, hogy az úttörő példát követve tömegesen nyíljanak meg a filmszínházak. Az Egyesült Államokban az 1910-es években szökött fel a moziépítési láz, s az 1914-ben New Yorkban megnyílt filmszínházpalota, a Mark Strand Theater mintáján sajátos filmszínház-építészeti stílusjegyek alakultak ki. A világ többi részén az alapvető funkcionális és szerkezeti jegyeket leginkább a színházépítészet határozta meg, azaz a filmszínházak utánozták a kőszínházakat, bár a 20. század második felére a moziépítészet mindinkább leegyszerűsödött. (forrás: Wikipédia)


35 mm-es vetítőgép (forrás: Wikipédia)

További információk a mozi történetéről itt.

 


A Mi Mozink Tatabánya műsora