<
>
<
>
Szamártár/lat kiállítás lesz a Kortárs Galériában

A tíz éves Első Magyar Szamártár gyűjteményéből és meghívott megyei művészek alkotásaiból Szamártár/lat címmel kiállítás nyílik a Kortárs Galériában 2013. november 8-án, pénteken 17 órakor.


fotó: Szamódy Zsolt

Meghívó

A Kortárs Galéria és a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és kedves Családját 2013. november 8-án, pénteken 17 órára Szamártár/lat című kiállítására.


A FACEBOOK ESEMÉNY eléréséhez kattintson a szamárra!

Válogatás a 10 éves Első Magyar Szamártár gyűjteményéből és meghívott megyei művészek alkotásaiból.


A kiállítást megnyitja:
P. Szabó Ernő
művészettörténész

Közreműködnek:
Bihari Kiss Endre, Kiss Benkő (gitár),
Belecz Kata, Nagy Zita

Kurátor:
Ölveczky Gábor

A kiállítás megtekinthető:
2013. november 30-ig
A Vértes Agorája nyitva tartási idejében.
Cím: 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1. - A Vértes Agorája
E-mail: sashegyi.gabriella@avertesagoraja.hu
Telefon: 34/600-483

Támogatók:
Goldfitt  Kft., Jenei Kávéház-Vértesszőlős, Vona László

 


Első Magyarországi Szamártár

Az emberiség történetének alakulását is befolyásoló háziasított nagyemlősök sorában a szamár leginkább a szürke hétköznapok háziállata volt. A házi szamár a kereskedők, földművesek, kézművesek teherhordó állata volt, s ez a jellegzetes feladata mintegy hatezer éves történetében napjainkig megmaradt. Gyakran találkozhatunk szamárral a görög és a római mitológiában (Dionüszosz a termékenység, a szőlő és a bor istenének hátas állata volt). A szamár számos helyen szerepel a Bibliában, egészen pontosan százhuszonhétszer. Jézus szamara az alázat, a békés szándék, az önkéntes szegénység jelképe. A fehér szamár Kínában a halhatatlanok hátasa. A szamár egészen a XX. századig megbecsült gazdasági állat volt, azonban társadalmi szempontból épp az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Európa nagy részén a tudatlansággal, butasággal és együgyűséggel azonosították nevét.
Bihari Kiss Endre 2003 szeptemberében 24 magyar művészt kért fel (festők, szobrászok, grafikusok), hogy alkotásaikkal segítsék az Első Magyarországi Szamártár megalakulását. 2003 decemberére elkészült Az Úr Lova című irodalmi és képzőművészeti antológia. A kiadványban írók, költők (Fekete István, Ady Endre, Körmendi Lajos, stb.) és jeles képzőművészek (Gyulai Líviusz, Somogyi Győző, ef. Zámbó István, Győrfi Lajos, Ferenczy Zsolt, Lévai Ádám, Jörgen-Meyer Larsen, fe Lugossy László, Mácsai István, stb.) alkotásain keresztül ismerhetjük meg e sokszínű állatot. A gyűjtemény 2004-ben országos kiállítás-sorozatra indult. A kiállítást e gyűjtemény anyagából állítottuk össze, illetve felkértünk néhány helyi, és a régióban élő művészt új alkotások elkészítésre.


Kultúr-pajta a szamár-tárban

Művészetpedagógiai szamár show, vagy ha ló nincs, jó a szamár is


A Szamár-tárlathoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozások tematikájában kiemelt szerepet  kap a  kortárs képzőművészet. A speciálisan gyerekek-fiatalok számára összeállított alkotószellemű, az esztétikumot, a kreativitást fejlesztő játékok során megismerhetik a művészettörténetben fellelhető szamárábrázolások keletkezésének korszakait, azok körülményeit. A képzőművészeti, az irodalmi,  a színházi alkotások elemzésével létrehozott interaktív dialógus mellett  változatos eszköz- és anyaghasználatú alkotótevékenységekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Célközönség: 5-12 éves korosztály

A foglalkozásokat vezeti:
Miglinczi Éva szerkesztő www.artlimes.hu
Információ a foglalkozásokról: virag.jeno@avertesagoraja.hu