<
>
<
>
Sötétben, kerekesszékben

Az Ability Park, egy interaktív élménybörze, amely kezdeményezés célja, hogy bárki megismerhesse a fogyatékossággal élők nehézségeit, és megtapasztalja az ezzel járó „másságot”. A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület jóvoltából, a "Fő tér és a Városközpont rehabilitációja" (KDOP-3.1.1/D-09-2f-2010-0002) című pályázat keretében az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektre, több mint hatszázan regisztráltak előzetesen, óvodások, iskolások és nyugdíjas klubok egyaránt.


"A tér mindenkié" (További képekért kattintson a fotóra!)

2012. október 11-én, az egész napos rendezvényen bárki kipróbálhatta hogyan tud tájékozódni a korom sötétben, vagy miként boldogul a kerekes székes közlekedéssel. Sokan így is tettek, hiszen egész nap folyamatos forgalom volt a megújult, akadálymentes Fő tér szökőkútján is keresztülvezető akadálypályán, ahol bárki beleülhetett egy kerekesszékbe és megtapasztalhatta, milyen nehéz irányítani és egyensúlyban tartani azt.

Schmidt Csaba polgármester, a program megnyitóján elmondta: ezzel a programmal is azt kívánjuk kihangsúlyozni, hogy a tér mindenkié. Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni lakótársaink nehézségeiről, de most, hogy lehetőség nyílik rá és kipróbálhatjuk, a minden fogyatékossági ágat felsorakoztató feladatokat, talán más szemmel nézünk rájuk – hallhattuk a városvezetőtől.


(További képekért kattintson a fotóra!)

Nagy Géza, az Ability Park elnöke, úgy fogalmazott: igyekszünk játékosan bemutatni a fogyatékos élettel járó nehézségeket és élethűen lemodellezni a térhasználatot. Hallás- és látássérült koordinátorok várták a több állomásból álló rendezvényen az érdeklődőket, így ezen a napon ők segítettek másoknak. A kerekes székes akadálypálya mellett, különböző memória és logikai játékokat lehetett kipróbálni. Volt amit bekötött szemmel, hangutasítások alapján kellett, ezzel is érzékeltetve azt a kiszolgáltatottságot, amit nap, mint nap át kell élnie egy látássérült embernek. Az ovisoknak legjobban a Braille írás tetszett, hosszú percekig tapogatták és hallgatták a történetét. A Polgármesteri Hivatal épületében alakították ki a "Sötét szobát", ahol egy detektívjátékba csöppenhettünk. A teljesen sötét szobában kellett nyomokat találni és kideríteni, hogy ki lőtt rá Sam Detektívre. Érdekes, szórakoztató, de elsősorban tanulságos napot tölthettünk el a Fő téren, amiről újból bebizonyosodott, hogy mindenkié.


szöveg: tatabanya.hu
forók: Tatabánya Pont