<
>
<
>
Nyári diákmunka elősegítése

A Polgármesteri Hivatal tanácstermében dr. Kancz Csaba alpolgármester és Pákozdi Szabolcs, a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója tartott tájékoztatást 2013. június 26-án a nagy számban érdeklődő fiatalok számára a nyári diákmunka lehetőségeiről. A tájékoztatón a tatabányai munkát biztosító önkormányzati intézmények vezetői is képviseltették magukat.Nemzetgazdasági Minisztérium irányításával a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja "A nyári diákmunka elősegítése" elnevezéssel munkaerő-piaci programot indít folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező 16-25 év közötti tanulók számára az iskolai szünetben.

Dr. Kancz Csaba alpolgármester köszöntötte a diákokat és elmondta: büszkék lehetünk a tatabányai fiatalokra, látszik, hogy szeretnének dolgozni. Azzal, hogy ilyen sokan eljöttek ma, bebizonyosodott, érdemes munkára építeni városunk jövőjét. Ez a program egy jó tapasztalatszerzési lehetőség, módjukban áll megismerni a munka világát, és így sikeres munkavállalókká válhatnak a későbbiekben – fogalmazott az alpolgármester.

Pákozdi Szabolcs a megjelent diákokkal ismertette, a program egy hónapos időtartamra szól, és 4 órás foglalkoztatást biztosít. A Tatabányai Járásban 140 diáknak van lehetősége elhelyezkedni a nyári szünetben, amelyből 85 helyet a megyeszékhelyen biztosítanak. További 10 diáknak lesz lehetősége Gyermelyen elhelyezkedni, Vértesszőlősön 15, Héregen 3, Szomoron 8, Környén 15, Szárligeten 1 és Tarjánban 3 diáknak tudnak biztosítani munkát önkormányzati cégeknél.  Pákozdi Szabolcs felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a regisztráció az első lépés a programba kerüléshez, majd ezt követően, a diákoknak az önkormányzatoknál vagy azok intézményeinél lesz lehetősége a foglalkoztatásra. A jelentkezés alkalmával feltétlenül vigyék magukkal személyi igazolványunkat és lakcímkártyájukat, továbbá szükséges vagy egy iskolalátogatási igazolás vagy a diákigazolvány bemutatása.

Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának jogásza a nyári diákmunkához kapcsolódó munkajogi tudnivalókról tájékoztatta a fiatalokat, majd az önéletrajz írás rejtelmeibe is beavatták őket. A különböző formai dolgok ismertetése után a megjelent önkormányzati cégek is bemutatkoztak és elmondták milyen típusú munkát kínálnak, és hány diákot tudnak foglalkoztatni. Tamásné Lobenwein Gizella jegyzőasszony az önkormányzati munkalehetőségekről tájékoztatta a jelenlévőket, és azt is megtudtuk, hogy 10 diákot várnak a nyári hónapokban főleg adminisztratív feladatok elvégzésére. Hendrik Krisztina a Gyémánt Fürdő vezetője számokat ugyan nem ismertetett, de azt megtudtuk, hogy több pozícióba is lesz lehetősége a diákoknak jelentkezni, úgy mint vízőrnek, uszodamesternek, amihez képesítés szükséges, de várnak még animátorokat, takarítókat, karszalagosokat és forgalomirányítókat is. A Gazdaság Fejlesztő Szervezettől Halász-Szántó Emese ügyvezető jelent meg, és kiemelte, hogy olyan munkaerő jelentkezését várják, aki nem riad vissza az adminisztrációtól és kíváncsi az uniós projektek megvalósításával kapcsolatos munkára. A továbbiakbna az is kiderült, hogy az Agora Nonprofit Kft. a művelődési házaiba és sportlétesítményeibe is lehetőséget biztosít a táboroztatás előkészítésében és lebonyolításában részt vevők, animátorok, sportszeretők számára a munkára, de a Sport Hotelbe is keresnek munkaerőt, ám ide kikötés a gépjárművezetői engedély. Cseh László, a Tatabányai Közszolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője is bemutatta munkájukat, majd Sztruhár Gyula a Komtávhő igazgatója elmondta: három-négy fő elsősorban felsőfokú, szakirányon tanuló jelentkezésére számítanak. Szutter Levente a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a város nagyszabású rendezvényeinek lebonyolításában való részvételre, valamint a Tatabánya Kártya ügyfélszolgálatának ellátásához számít a nebulók segítségére.

A kirendeltség ügyfélfogadási időn kívül: keddenként 8-16 óra között, hétfőn, szerdán és csütörtökön 14-16 óra, pénteken 12-14 óra között várják a nyári munkára jelentkező diákokat.


forrás: tatabanya.hu