<
>
<
>
Kiállítás az arisztokráciáról

A mohácsi vész után a közép nemesi sorból felemelkedő új arisztokrácia kialakulását mutatja be a Tatabányai Múzeum kiállítása a Nádasdy-, a Pálffy- és az Esterházy-család életén keresztül.

A tárlat megnyitóján, 2013. július 19-én a rendező Kisné Cseh Julianna elmondta, hogy a mohácsi vészben a magyar nemesség és papság jelentős része életét vesztette, egész nagybirtokos családok haltak ki. Az ország három részre szakadása után a korábbi középnemesek számára a török elleni haditettek, a Habsburg-házzal ápolt jó viszony és a megfelelő személlyel kötött házasság kínálta a felemelkedés lehetőségét. A kiállítás bemutatja, hogy a felemelkedő családok hadvezéri és politikusi tevékenységük mellett mecénásként részt vettek a reneszánsz magyarországi kiteljesedésében, a magyar nyelvű irodalom és oktatás támogatásában.

Az életutakat ábrázoló tablók mellett kiállítottak 16. századi magyar és török fegyvereket, csontberakásos puskákat, török kori és az Esterházy-családnak dedikált fajanszedényeket, de láthatja a közönség a győri múzeumból a mészáros és az asztalos céh korabeli céhládáját is. A kiállítás anyagának összeállításában közreműködött a Budapesti Történeti Múzeum, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum.


forrás: tatabanya.hu