<
>
<
>
Ezer lámpás a gyermekekért

Néha csak kis dolgokon múlik, hogy a gyerekek ne váljanak bűncselekmények áldozatává, ezért is jelentős ez a figyelemfelkeltő akció – emelte ki Schmidt Csaba polgármester a vasárnap megtartott Ezer lámpás éjszakája elnevezésű rendezvény tatabányai megnyitóján.

Fontos, hogy mindenkihez eljusson ez az üzenet, mellyel nem csak a tatabányai, hanem minden Magyarországon élő ember figyelmét felhívhatjuk az eltűnt gyermekekre – tette hozzá Schmidt Csaba, majd megköszönte a fellépő művészek részvételét, akik a zenéjükkel gyújthatnak kis lámpásokat a közönség szívében. Az Ezer Lámpás Éjszakáján Varga Viktor, Herczeg Dávid, Boggie és az Eleven Hold adott koncertet, majd este fél tízkor ezer darab, LED-fénnyel megvilágított luftballont engedtek fel az Árpád téren, a világon eltűnt összes gyermekre emlékezve.

A rendezvényre ellátogatók felvilágosítást kaptak a gyerekeltűnések statisztikájáról és a csellengés veszélyeiről. Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára. A világnaphoz kapcsolódó kezdeményezés keretében az eltűnt magyar fiatalok fényképei tejes dobozokon, ásványvizes palackokon és egyéb termékeken láthatók.

 

Az alábbi videó a tatabányai Ezer Lámpás Éjszakáján készült a Magasbol.hu jóvoltából: