<
>
<
>
Egészségváros az Árpád téren

Ingyenes szűrővizsgálatokon és egészségügyi tanácsadásokon vehettek részt azok, akik ellátogattak a városközpontban újonnan felavatott Árpád térre, a Richter Egészségváros Program egész napos családi rendezvényére 2012. szeptember 8--án, szombaton. A helyszínen fitnesz- és gyermekprogramokkal, színpadi műsorral várták a fiatalokat, felnőtteket és az időseket egyaránt. A tartalmas szórakozás mellett minden résztvevő hozzájárult a Richter Gedeon gyógyszercég által a Szent Borbála Kórház számára felajánlott 2 millió forintos alapadomány növeléséhez, így a nap végén 4 millió 76 ezer forintot adhatott át a cég az egészségügyi intézmény számára. A Szent Borbála Kórház vezetősége arany fokozatú támogatói díj átadásával köszönte meg a nagy értékű adományt.


Közös erővel 4.076.600 Ft gyűlt össze (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

"Tegyünk együtt az egészségünkért, tegyünk együtt a Szent Borbála Kórházért!" – kezdte köszöntőjét Schmidt Csaba polgármester a rendezvény megnyitóján. A polgármester felhívta a jelenlévők figyelmét: Ez egy igazán kitűnő alkalom, hogy az évek óta halogatott egészségügyi ellenőrzésen, szűrővizsgálaton átessen akár az egész család a mai napon, ami nagy segítség a betegségek korai felismerésében is. Továbbá hozzátette: Az ilyen eseményeknek, mint ennek a mainak is, van egy egészségügyi köznevelő szándéka, amely az egészségtudatos gondolkodás elmélyítését célozza meg, és ez nagyon fontos része a város kialakulóban lévő egészségügyi programjának is – hallhattuk Schmidt Csabától.

A Richter Egészségváros "védnöke" Rudolf Péter színművész-rendező, aki személyesen is megjelent és bíztatta az egészséges életmódra, az egészségtudatos magatartásra a tatabányaiakat. A színművész úgy fogalmazott: "Ha az autónkat elvisszük bizonyos kilométerenként szervizbe, magunkat miért nem?" Továbbá mesélt arról is, hogy személyesen tapasztalta, egy méregtelenítés alatt a lelkéből is eltávoznak a méreganyagok, empatikusabb lesz és kedvesebb az emberekkel, ha fut egy jót, vagy focizik egyet, mert ez alatt eltávoznak belőle a negatív gondolatok is.

Rácz Zsuzsa írónő és Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Nyrt. PR vezetője mesélt az "Aranyanyu Díj"-ról, melyet a tavalyi évben a tatabányai kórházban dolgozó, Dr. Roykó Mária kapott.


Katus Attila edzést tart (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

A nap folyamán Katus Attila aerobik világ- és Európa bajnok gyakorlati útmutatót is adott: szórakoztató fitneszprogramra várta a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, a tornaóra után pedig személyre szabott fitnesz- és életmódtanácsokkal segítette az érdeklődőket. A családi rendezvényen a legkisebbeket játszóház és bábszínház várta és helyi sportegyesületek, valamint tánccsoportok is bemutatkoztak, mint a Bányász Mazsorett Csoport, a Free Dance Hall Tánciskola, a Forgórózsa Népművészeti Központ és a Pötörke Népművészeti Egyesület, valamint a Tánckoktél Tánciskola csoportjai is.


A Bányász Mazsorett Csoport bemutatója (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

Az egész napos eseményen prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérést végeztethettek el a rendezvényre látogatók. A szűrővizsgálatok mellett az egészségügyi tanácsadásokon csontritkulás, Alzheimer-kór, alvászavar, memóriazavar, ízületi-, gyomor-és onkológiai fájdalmak, nőgyógyászati és kardiológiai témában felmerülő kérdésekre kaphattak választ, de dietetikus és gyógytornász is rendelkezésre állt egész nap.


(További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

Emellett gyógytorna gyakorlatokat tanulhattak és végezhettek az érdeklődők, illetve elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson, patikai "Kérdezze gyógyszerészét!" tanácsadáson is részt vehettek, melynek során a patikákban is népszerű testtömegindex mérést is elvégezhették az egészségükért, és kórházukért minél többet tenni akarók. A szűrések mellett váradásra is volt lehetőség, melyet a nap folyamán nyolcvanketten kerestek fel, így a Vöröskereszt is sikeresnek mondhatta a napját.


Baleseti szimuláció - Magyar Vöröskereszt (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

Azzal, hogy valaki részt vett a szűréseken, tanácsadásokon, tett valamit önmaga és családja egészségéért, valamint a Szent Borbála Kórház fejlesztéséért is. A nap végére összegyűjtött adománypontok forintosított szorzatával kiegészítve az alapadomány összegét, 4 millió 76 ezer forintot vehetett át Dr. Kovács József főigazgató és megtudhattuk, hogy a kórház eszközfejlesztésre fordítja az összeget.

Ezen a napon mindenki jól járt: a sok résztvevő egészsége sok millió forintot jelentett a kórháznak, és mindemellett jó volt látni, hogy Tatabánya városközpontja nyüzsgött, tele volt élettel.


szöveg: tatabanya.hu
fotó: Tatabánya Pont